Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2015 17:40 - Любопитно!Как правилно да отваряме шампанското,техника!
Автор: solarb62 Категория: Други   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.02.2016 10:12


  Ценителите на алкохолните напитки знаят,че за да се оцени вкуса на скъпо уиски или изискано френско вино,най добрия вариант  е да се разлее напитката в чаши.Вкуса на алкохолните напитки зависи в голяма част от някои „дреболий”-правилното съхраняване,бутилка,времето на отлежаване и условията:влажност,температура и т.н.Не на последно място-как именно се отваря бутилката.Например:процедурата при отваряне на бутилка шампанско-е отделен и в повечето случаи,сложен ритуал.........   

Как да отваряме шампанското: техника на процеса-Учени,сериозно работят над процеса,как да се отваря правилно бутилка шампанско,да не се излее нито капка.През 2004 година,изследователи намерили идеалната формула за отваряне на шампанското.

Изследванията са изследвания,но за много хора процеса по отваряне на бутилка шампанско предизвикват различни неприятности.Всеки през живота си поне веднъж е виждал,как при отваряне на бутилката шампанското пръска навсякъде.Това е резултата от неправилното отваряне на шампанското.Дори и смешно да звучи,но понякога има и травми.Твърдата тапа и скоростта с която излиза от налягането в бутилката,поне е неприятно ако удари човек. «Изстреляната»тапа има и още един недостатък - «изстрела»предизвиква бързото изпарение от напитката на въглекисилините,това е причината да се загубят част от вкусовите качества на шампанското.
          image

 Основни  правила при отваряне на шампанското-

Първо правило – това е охлаждане: именно за това в ресторантите скъпото шампанско се сервира в специален съд с лед за охлаждане.Ако шампанското не е достатъчно охладено,при отваряне ще се пени повече.Преохлаждането също не е желателно,защото отварянето на бутилката ще е по трудно.Оптималната температура преди отваряне трябва да е около 6-10градуса.Процедурата по охлаждане преди отваряне е важна,защото тапата трябва да излезе бавно от бутилката право в ръката на отварящия.Дори при най непредвидени ситуации няма да причини вреда на никой.При отваряне на бутилка шампанско в никакъв случай не трябва да се тресе. Правилното отваряне се започва със сваляне на станиола от гърлото на бутилката и телената мрежичка фиксираща тапата към гърлото на бутилката.Мрежичката се сваля лесно след като се разхлаби.Някои специалисти препоръчват да не се сваля мрежичката изцяло а само да се разхлаби при отварянето.Бутилката трябва да се държи в едната ръка под ъгъл- желателно е тапата да бъде завита с кърпа при ваденето,за да не излети в нежелана посока.Изваждането става чрез плавно въртене на тапата придържайки я.При ваденето на тапата от гърлото на бутилката не се препоръват резки движения а плавни.Не трябва да се забравя,че гърлото трябва да сочи в страни от лицата на пръсъстващите.Случайно изхвърчала тапа може да помрачи празника.

                image
              
                image

                             




Гласувай:
0
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solarb62
Категория: Други
Прочетен: 232392
Постинги: 204
Коментари: 28
Гласове: 55
Календар
«  Септември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930